Sunday, July 12, 2009

Apa itu Pinjaman Semula Kenderaan atau Refinance Kereta?

Sumber:www.avoza.com/refinance-car-pinjaman-kereta/comment-page-1/#comment-769
Apa itu pembiayaan semula kenderaan?
Pembiayaan atau pinjaman semula kenderaan ni secara mudah maksudnya ‘loan’ semula kenderaan anda dengan pihak bank/finance tidak kiralah sama ada kenderaan anda tu masih ada hutang ataupun telah habis bayar.

Apa tujuannya?
Ada 2 sebab utama iaitu sama ada untuk mendapatkan tunai mudah segera (easy fast cash) ataupun untuk mengurangkan komitmen (mengurangkan/mengecilkan jumlah bayaran ansuran bulanan @ monthly installment).

Apakah jenis kenderaan yang boleh dipinjam semula?
Semua jenis kenderaan persendirian roda 4 iaitu kereta, wagon, 4WD, MPV, SUV termasuk juga van.

Perlukah nama pemilik ditukar kepada pihak ketiga?
Tidak perlu sama sekali. Nama anda sebagai pemilik akan dikekalkan di geran kenderaan tanpa ditukar kepada penama lain. Cuma tuntutan hakmilik kenderaan yang akan ditukar kepada pihak bank/finance pembiaya (yang memberi anda pinjaman semula).

Apa kelebihan tidak menukar nama?
Pertamanya mengurangkan risiko kerana kenderaan anda di atas nama anda sendiri terutamanya apabila berlaku kemalangan atau kecurian. Keduanya diskaun untuk insuran motor iaitu NCD (No Claim Discount) atau juga disebut NCB (No Claim Bonus) boleh dikekalkan dengan itu anda dapat jimatkan jumlah premium yang perlu dibayar untuk jumlah perlindungan yang sama.

Apa langkah-langkah yg perlu saya buat sekiranya saya berminat?
Anda cuma perlu emailkan nama, nombor telefon dan nombor kenderaan anda dan saya akan membalas secepat mungkin melalui telefon (namun jika anda lebih suka saya membalas melalui email,sila nyatakan).

Pertanyaan juga dialu-alukan. Tidak semestinya anda pasti nak buat pinjaman semula baru nak email @ telefon. Kalau sekadar untuk tahu @ membuat pertimbangan pun tidak mengapa. Memang menjadi tujuan utama blog ini iaitu untuk berkongsi maklumat dan pengetahuan.


3 comments:

hana,  March 9, 2011 at 2:31 PM  

hmm..w/pn post ni dah lame, nk tnya gak..boleh lg ke nak wat refinance car skg ni?

Anonymous,  April 5, 2011 at 9:41 PM  

hana:boleh..saya bru je buat refinance.

Anonymous,  June 14, 2019 at 11:21 AM  

Mcam mna process nk buat refinance ?

About This Blog

Was established since 20th Rejab 1430.
Just to educate myself.
`Sharing is Caring-The more you give,the more you get``

`Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.`-Riwayat al-Baihaqi


`We are often afraid to do things until we are sure we will do them well.Therefore we don`t do anything...`


Labels

Blog Archive

Comments

Gold

[Most Recent Quotes from www.kitco.com]

Silver

KLCI and Oil

CPO

FEEDJIT Live Traffic Feed

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP